04 April, 2008

Яйца


Яйцата са един от най-важните продукти в нашето ежедневно хранене.Те са богати с хранителните вещества с висока биологична стойност,отличават се с приятен вкус и висока усвояемост.Тяхната широка употреба се обуславя и от разнообразните им кулинарни свойства.Рационалната норма за потребление на яйцата е 270 броя на човек от населението годишно.
Яйцето има богат и разнообразен химичен състав.Хранителния състав на яйцето изглежда ето така :
Вода-74,1 %
Белтъчини - 12,9 %
Мазнини - 11,2 %
Въглехидрати - 0,7 %
Соли - 1,1 %
В белтъка на пресните яйца се съдържа и лизоцим - белтъчно вещество с ензинми свойства.Яйчните мазнини са само в жълтъка около 1/3 от състава му.Те са лесно усвоими , понеже са полутечни и във фина емулсия.
Ценни и разнообразни са минералните вещества и витамините в яйцата. В жълтука има много желязо , калции и фосфор.В яйцата се съдържат още натрии и калий, които са повече в белтъка.Единствения проблем е че яйцата имат малко и незначително количество въглехидрати.Яйцата се употребяват не само в кухнята , но и в диетичното хранене.При тежки заболявания обаче като чернодробни , атерослклероза и др. желтъка трябва да се приема в много по-малки дози защото в него има голямо съдържание на холестерин.

0 comments:

Колко пъти тренирате седмично ?

  © Blogger template 'Isolation' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP