Ориз
Оризът е най-разпространената зърнена култура след пшеницата.Отглеждан е от древни времена в азиатските страни - Китай , Индиа , Виетнам и др. , където варен се е утвърдил като основна храна на населението.В Европа отглеждането му започва от средните векове.Кои са особеностите и химичния състав на ориза ?Оризът бързо се сварява , има приятен вкус и сравнително лесно се усвоява от организма.Поради тези ценни свойства той широко се използва в обикновената, детската и диетичната кухня за приготвяне на различни видове месни и безмесни ястия , супи , десерти и др. Той е добър източник на въглехидрати и е добре да се приема след тренировка.
Състава на ориза изглежда така :
Състава на ориза изглежда така :
Вода - 12,4 %
Белтъчини - 7,1 %
Мазнини - 1,1 %
Соли - 0,8 %
Въглехидрати :
Нишесте - 78,1 %
Целулоза - 0,4 %
Въглехидратите в ориза са главен източник на енергия в храната на човека.Заедно с него се приемат и малко захари и декстрини.Белтъчните вещества са втората по количество съставка в житните храни.Поради недостатъчното съдържание на някои незаменими аминокиселини ( лизин ) в биологично отношение те са достатъчно пълноценни.Въпреки това имат голямо хранително значение , тъй като на тях се пада около половината от белтъчните вещества , които човекът приема с храната.
0 comments:
Post a Comment